breastfeeding-crying

Ha a baba elutasítja a mellet…

Két alapszabály:

Etesd a babát!

Csak akkor tanul a baba hatékonyan, ha megfelelő táp- és kalóriaértékű ételhez jut. Ideális esetben saját lefejt tejet kapja, ha ez nincs, akkor anyatejgyűjtőből anyatejet, ha ez sem lehetséges, akkor tápszert.

Tartsd fenn a tejtermelést!

Ha a megfelelő gyakoriságú és időtartamú fejéssel sikerül fenntartani a tejmennyiséget, akkor több idő marad a babának megtanulni szopizni és több tejet kap jutalmul a munkájáért.

Tanácsok minden egyes szoptatáshoz:

Sokat segít, ha sikerül kényelmes, jól kitámasztott pozíciót találni, amely mindkettőtöknek kényelmes. Ő biztonságban, természetes pózban fekszik, nem kell tartania magát vagy kitekert pózba kényszerülnie. Neked meg van támasztva a hátad, nem kell izomból tartani a baba súlyát, nem fogsz öt perc múlva elgémeberedni. A kereszttartás illetve a hónaljtartás lehet hasznos, esetleg a fekve szopi. Próbálkozzatok párnákkal, pl a megfelelő szopis párna sokat tud segíteni.

Ha a baba hajlandó, próbálkozzatok 10 percig a helyes mellrehelyezéssel. (Ez úgy néz ki, hogy a baba szélesre tátja a száját, és a mellbimbót az udvarral együtt mélyen bekapja. A mellbimbónak egész a puha szájpadig kell érnie hogy sértetlenül megússza a szopizást, különben a baba nyelve a kemény szájpadhoz préseli, ami fájdalmat, sebesedést okozhat. A baba ajkainak kifelé kell fordulniuk. A szopi nem szabad hogy fájjon. Ha fáj, nincs jól a mellen a baba, törd meg a vákumot az ujjad bedugásával és húzd ki a melled a szájából, majd próbálkozzatok újra.) Ha a baba türelmetlen, próbálkozzatok rövidebb ideig. Tíz percnél tovább nem érdemes, mert a baba belefárad, türelmetlen lesz, és fennáll a veszély hogy teljesen elutasítja a mellet.

Ne próbálkozz ha téged vagy a babát éppen nagyobb frusztráció ért. Hagyjátok abba, higgadjatok le mielőtt újra próbálkoztok. 

Lehet hogy érdemes egy kis pótlással kezdeni, hogy a babának több türelme legyen megdolgozni a mellen. Ha a mellrehelyezést gyakoroltátok és a baba már nagyon éhes, akkor etesd meg gyorsan ahogy szoktad. Ha mindketten teljesen kivagytok idegileg, akkor az egész etetés mehet üvegből, de ha szerinted van türelmetek, akkor adj neki épp csak annyit, hogy lenyugodjon és vissza tudjatok térni a szopihoz.

Ha a baba nem kapja be a mellet, vagy nem szív hatékonyan (vagy nem hajlandó 3-nál többet szívni még kompresszióval sem), akkor próbáld meg a mellen pótolni (lásd a kapcsolódó cikket), vagy hagyjátok abba, és kínáld meg a babát egy kevés pótlással (100 ml lefejt tejjel vagy tápszerrel), és aztán próbáljátok meg újra. Ha a második próbálkozás sem sikerült, akkor fejezd be az etetésd azzal a pótlási módszerrel, amivel szoktad.

Bármikor, amikor a baba egyáltalán nem szopik, vagy szopik de nem üríti jól a mellet, fejjél a szoptatás után. Ez fenntartja a tejtermelést, és a következő alkalomra lesz egy kis “folyékony aranyad” ha a babának pótlásra van szüksége.

Etesd a babát!

NE próbáld meg kiéheztetni a babát, hogy majd biztos eszik ha éhes. Nem azért nem szopik a baba mert nem akar és makacs, úgyhogy engedd el a füled mellett ha bárki azt mondja, hogy majd szopik a baba ha igazán éhes lesz. Ez főleg újszülöttekre nem igaz.

Általában az a baba amelyik nem szopik, nem TUD szopni. A te célod hogy remélhetoleg felismerd hogy miért nem tud szopni és vagy megoldd a problémát, és/vagy fenntartsd a tejtermelést amíg a probléma megoldja önmagát (erre néha a beteg, kicsi vagy koraszülött babáknál van szükség). Ebben a folyamatban nagyon hasznos lehet egy akkreditált szoptatási tanácsadó. (www.IBCLC.hu)

Törekedj arra, hogy a baba jóllakott és jókedvű legyen, tehát továbbra is adj neki lefejt anyatejet, anyatejgyűjtőből női tejet, tápszert vagy szilárd ételt (ha a baba már elég idős), de lassan és fokozatosan közelítsetek a szopis pozícióhoz, a bőrkontaktushoz, stb.

A tejtermelés fenntartása ha a baba nem szopik

Fontos hogy a tejtermelés fenntartása érdekébenn fejjél, amíg a baba áttér a teljes szopásra.

A baba mellrecsalogatása

Általános tanácsok

A célod, hogy a babád a melledre csábítsd. Ne próbáld szopásra kényszeríteni a babát. A kényszerítés nem működik, stresszeli a babát, és lehet hogy a baba irtózni fog a melltől. Ahogy a baba egyre hatékonyabban szopik és egyre több tejet kap a szopás során, lassan kialakul benne egy bizalom, hogy a szopás működik, és több türelme lesz a mellrehelyezéshez.

Viselj olyan ruhát, ami a melleket könnyen elérhetové teszi. A baba abban a fél pillanatban elvesztheti a türelmét, amíg anyuka felemeli a blúzát és kikapcsolja a melltartóját. Ha lehet, tölts időt egy olyan meleg helyen, amely lehetővé teszi, hogy mindketten meztelenek legyetek legalább deréktól felfelé.

Sok-sok bőrkontaktus segít a babának hogy jobban szopjon, sőt, hogy jobban gyarapodjon. Tartsd a babádat a közeledben amennyire lehet, és adj neki jó sok lehetőséget a szopizásra (még akkor is ha nem sikerül). Vedd magadhoz bőr-a-bőrhöz, először mikor álmos, a cumisüveges (vagy bármilyen) etetés után. Így a babának módja nyílik arra, hogy boldogan aludjon el és ébredjen fel, az anyuka bőrével érintkezve, és így az anyuka azonnal látja már a korai éhségjeleket is. Ha a baba a mell felé mozdul, és elalszik mielőtt a szája megérintené a mellbimbót, vagy két szívás után, akkor ezek apró lépések a siker felé, nem kudarc!

Kínáld fel a melled GYAKRAN. Próbálj meg a baba kedvenc helyén, kedvenc pozíciójában szoptatni, a fürdőkádban, sétálgatás közben, fekve, a babával függőlegesen, a babával a hátán fekve, álmában, ahogy ébredezik, egyszóval BÁRMIKOR amikor úgy tűnik, talán érdekli a dolog, illetve akármilyen helyzetben amikor eszedbe jut. Magyarán bármikor, bárhol.

Ne erőltesd, hogy szopjon. Próbáld meg lazán felkínálni, és tegyél úgy, mintha nem lenne baj, ha elutasítja (persze ezt könnyebb mondani mint megtenni, de próbáld meg elrejteni a frusztrációdat – a cél az, hogy a baba ne érezze kényszerítve magát). Ne tartsd a baba fejét, illetve nyomd őt a mellhez. Ha a baba kiköpi a mellet, akkor ne próbáld meg visszarakni, hanem egyszerűen próbáld meg kicsit később. Ha a baba frusztráltnak tűnik a mell felkínálása miatt, akkor vegyél lejjebb és egyszerűen tedd elérhetővé a melled (sok-sok bőrkontaktus!!!) anélkül hogy felkínálod. Segíthet, ha sok időt töltötök úgy, hogy a babát a melledhez öleled anélkül hogy szopikényszer lenne – add át az irányítást neki, hogy ő dönthesse el, hogy akar-e szopni, és mikor, és mikor akarja abbahagyni.
Viseld a babát magadhoz közel (kendőben vagy más hordozóban). Hordozd, tartsd, bújj össze vele amennyit csak lehet, hordozd a csípődön míg mást csinálsz, játssz vele, és adj neki sok egyéni figyelmet.

Aludj a babádhoz közel. Ha a baba VELED alszik, akkor több lehetoség van a bőrkontaktusra, és a babának több hozzáférése van a mellhez (lásd a kapcsolódó cikket az együttalvásról). Ha a baba nem ugyanabban az ágyban van, akkor legyen az ágya közel a tiedhez, vagy ugyanabban a szobában, hogy észrevedd a korai éhségjeleket, könnyebben szoptass éjszaka, és többet alhass.
A bimbóvédő hasznos lehet a baba mellre visszaszoktatásában. Beszéld meg a szoptatási tanácsadóval ennek az eszköznek a használatát.

A komfortszopi gyakran előbb tér vissza, mint a tápláló szopi. Kínáld fel a melled bármikor, amikor esélyt látsz rá – egy etetés után mikor a baba már nem éhes, mikor a baba álmos vagy éppen ébredezik, mikor a baba alszik, és bármikor amikor komfortszopizni szeretne. Ha a baba aktívan ellenáll, akkor csak akkor próbálkozz, ha a baba már megszokta a bőrkontaktust. Ha a baba már hajlandó komfortszopizni, akkor el lehet kezdeni munkálkodni az étkezések kiváltásán is.

Ne feledd: Vissza akarod CSÁBÍTANI a babát a mellre. Csalogasd, ne erőltesd.

Az “azonnali jutalom” technikák

Az olyan újszülöttnél, aki nem hajlandó bekapni a mellet, vagy annál az idősebb babánál aki nem akarja kivárni a tejleadó reflexet, próbáld ki ezeket a módszereket hogy megtanítsd (vagy újratanítsd) a babádat arra, hogy a szopival tejhez jut.

Fejjél annyit, hogy beindítsd a tejleadó reflexet mielőtt megpróbálod mellrerakni a babát, hogy a babának azonnali “jutalom” jusson ha elfogadja a mellet. A tejleadó reflex beindításának egy másik módja a fordított nyomás puhítás (lásd a kapcsolódó cikket).

Ha bimbóvédot használsz, próbáld meg hogy megtöltöd a bimbóvédo csúcsát tejjel mielott felhelyezed szoptatáshoz, hogy a baba azonnal tejhez jusson ahogy bekapja.

Csepegtess kifejt tejet (ha van) vagy tápszert a mellbimbó hegyére ahogy megpróbálod ráhelyezni a babát (cseppentővel vagy cumisüvegből). Ezt lehet folytatni amíg szopik a baba, egyszerűen csepegtesd a tejet a baba felső ajka közepe felé, egyenként egy cseppet. Egy hajlott csúcsú fecskendővel is lehet tejet csepegtetni a baba szájába.

Használj valamilyen szoptatási kiegészíto eszközt (pl Szoptanít) hogy növeld a szopi alatt kapott tej mennyiségét.
Ha a baba elkezd szopni, de abbahagyja abban a pillanatban mikor a tej folyása lassul, a mell kompressziója (lásd kapcsolódó cikket) segít felgyorsítani a tej folyását. Ha ez sem elegendő, akkor a fent említett utolsó két módszert lehet használni.

Újraszületés

Egy másik módszere annak, hogy rávegyük a babát hogy elfogadja a mellet az újraszületés. Ez rendkívül hasznos lehet koraszülöttek vagy bármilyen olyan baba számára, akinek kórházban kellett maradnia, még akkor is, ha a szoptatás jól megy. Anyuka beül egy kád meleg (de nem forró) vízbe a babával. A baba rákerül a mama hasára, a vízben. Simogasd a babát, beszélgess vele. Ez időt igényel, de lehet hogy a baba elkezd kúszni a mell felé, keresgéli a mellbimbót, és elkezd szopni. Fontos, hogy legyen egy segítő a baba biztonsága érdekében. Lásd a kapcsolódó Újraszületés: Segítség a mellrehelyezési problémáknál c. cikket.

Ha a baba aktívan ellenáll

Győződj meg arról, hogy nem valami testi probléma okozza azt, hogy a baba ellenáll a szopásnak. Előfordulhat-e, hogy a babának valami sérülése vagy más betegsége van, ami pl fájdalmassá teszi neki a szoptatási testhelyzetet? Kap-e levegőt szopi közben? Össze tudja-e hangolni a szívást és a nyelést? Nincs-e túl aktív öklendező reflexe, ami miatt kényelmetlen a szopás? Nincs-e reflux betegsége ami miatt fájdalmas az evés? Nem lehet hogy fáj a torka a váladék leszívása miatt vagy valami más beavatkozás miatt? Ez csak egy pár dolog ami bezavarhat a szoptatásba.

Az is előfordul, hogy a baba agresszívan elutasítja a mellet, minden látható ok nélkül. Az ilyen baba gyakran ellenáll annak is hogy kézben legyen, és lehet hogy könnyen túlpörög. Ezeket a babákat is rá lehet vezetni a szopásra, de csak nagyon gyengéden, hogy a baba megszokja a mellközelséget.

A babák a következő stádiumokon mennek át amíg elfogadják a szopást:

  • A baba agresszívan küzd a mell ellen
  • A baba többet sír kézben mint lerakva.
  • A baba hajlandó kézben lenni bizonyos pozíciókban, de nem a bölcsőtartásban
  • A baba elviseli a bölcsőtartást
  • A baba megpróbálja megtalálni a mellbimbót
  • A baba lenyalogatja a tejet a mellbimbóról
  • A baba megpróbál szívni
  • A baba tejet ürít a mellből
  • A baba jól szopik, még a tejleadó reflex beindulása előtt is.

Van olyan baba, aki annál inkább ellenáll minél inkább próbálod szoptatni. Ha már jó ideje próbálkozol mellrerakni és a baba ellenáll, hasznos lehet egy kicsit visszalépni, levenni a nyomást magadról és a babáról is, és egy pár napig abbahagyni a próbálkozást a mellrehelyezéssel. Aztán lassan és gyengéden próbáld meg újra végigvezetni a babát a fenti lépéseken.

Kezdd cumisüveges etetéssel abban a pozícióban amit általában használni szoktál, anélkül hogy szoptatni próbálnál. Ha a baba ellenáll a testkontaktusnak az elején, akkor hasznos lehet egy babahordozóban etetni, vagy úgy, hogy a baba kifelé nézzen.
Addig gyakorolj a babával, amíg el nem fogadja hogy akármilyen pozícióban kézben van, aztán hogy szoptatási pozícióban van kézben.

Amint a baba elfogadja hogy a szopis pozícióban van kézben, igyekezz minél több bőrkontaktust teremteni ebben a pozícióban. Ne próbáld meg őt mellrehelyezni mielőtt elfogadja a bőrkontaktust. Azt próbálod elérni, hogy a baba elfogadja, hogy mellközelben tartod, anélkül hogy a mellrehelyezés miatt stresszeljen.
Ha a baba már elfogadta a mellközelséget, akkor próbáld meg így megetetni. A cél hogy elfogadja az ételt a szopis pozícióban, bőrkontaktus mellett.

Következő lépésként, kezdd el felkínálni neki a melled mikor el van lazulva, álmos, vagy akár alszik. Az oldalfekvő szopis pozíció hasznos lehet, mivel ebben a testhelyzetben kevesebb a testkontaktus. Van olyan baba, aki elfogadja a mellet cumisüveges etetés után, vagy akár közben.

Ha a baba már elfogadja a mellet komfortszopi erejéig, akkor kezdj el dolgozni a teljes szoptatás irányába.

Cumisüveg – igen vagy ne?

Sok szakember azt javasolja, hogy a baba ne kapjon se cumisüveget, se cumit míg megtanul helyesen szopni, abból az indokból hogy a baba természetes szopási igénye majd serkenti a folyamatot, mert a szoptatás kielégíti a szopási igényét. Persze ha olyan babával van dolgunk, aki cumizavaros, akkor legjobb elkerülni a cumisüvegeket, főleg mikor anyuka és a baba együtt vannak, hacsak a szopi nem megy újra jól. Ha a baba egyáltalán nem kapja be a mellet, akkor ezt mérlegelni kell a baba szopási igényével és nyugalmával szemben.

Fontold meg, hogy a cumisüveg helyett valami alternatív etetőeszközzel adod a babának a táplálékot, mint pl szopis kiegészíto (Szoptanít), etetőfecskendő, ujjszoptató, rugalmas pohár, kanál, cseppentő, stb. A Szoptanít nagyon hasznos lehet HA a baba jól kapja be a mellet: ösztönzi a babát hogy folytassa a szopást azzal hogy állandó folyást biztosít neki (lefejt tej vagy tápszer), míg ő az anyuka szervezetét serkenti a több tejtermelésre.

Ha szívesebben használod a cumisüveget, ez nem a világ vége, (vagy a szoptatásé). Van olyan anyuka akinek jobban beválik a cumisüveg. Ha úgy gondolod, hogy egy ilyen spéci etetőeszköz nem váltak be neked, akkor a cumisüveg használata megkönnyíti azt, hogy a szoptatást gyakorold.

Ha cumisüveget használsz, próbáld meg elérni, hogy a baba szélesre tátsa a száját mielőtt odaadod neki az üveget. Simogasd a baba ajkait az orra felől az álla irányába a cumisüveg hegyével, és várd meg, míg a baba szélesre tátja a száját, mintha ásítana. Engedd, hogy a baba beengedje a cumit a szájába ahelyett hogy belenyomod. Ez megtanítja a babának, hogy nyissa hatalmasra a száját etetéskor, ami jó kezdet a hatékony mellrehelyezés szempontjából.
Lásd a kapcsolódó cikket a cumisüvegekrol és az ujjetetésrol a szoptatásra való visszaszoktatás alatt.

Szopisztrájk

Ha a baba HIRTELEN hagyja abba a szopást, ez szopisztrájk, nem elválasztódás. Ritka az a baba, amelyik önként elválasztja magát 18-24 hónapos kora előtt, és az önelválasztás szinte sosem történik hirtelen.

Hajlandó a baba álmában szopizni, vagy csak ébren? Ez általában a legjobb alkalom a próbálkozásra. Megpróbálhatod fekve szoptatni, vagy sétálgatás közben.

(forrás: www.kellymom.com)